top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜανόλης Σημαιοφορίδης

3 tips επιλογής για το αντηλιακό της οικογένειας

Γράφει ο Μανόλης Σημαιοφορίδης,

Φαρμακοποιός, ΜSc,

υπεύθυνος blog του @hapillbox.gr


Έφτασε το καλοκαίρι.

Εντάξει, όχι ακριβώς με τέτοιο καιρό, αλλά έφτασε η ώρα που ονειρευόμαστε, μικροί και μεγάλοι, τις διακοπές μας αρχίζοντας σιγά σιγά να τις προετοιμάζουμε.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνουμε έρευνα για το σωστό αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσουμε,

ώστε να απολαύσουμε ξέγνοιαστοι τις καλοκαιρινές ημέρες μας και να προστατεύσουμε την οικογένεια μας από

τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το αντηλιακό μάς είναι απαραίτητο όλο το χρόνο.




Γιατί πρέπει να διαλέξω το κατάλληλο αντηλιακό της οικογένειας;

Δεν προστατεύουν όλα το ίδιο;



Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι πάνω στις ετικέτες των αντηλιακών αναγράφονται οι ακτινοβολίες από τις οποίες μας προστατεύουν.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, αν και φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα, εντούτοις είναι διαπερατή κατά ένα μέρος από τη UVB ακτινοβολία, ενώ είναι καθολικά διαπερατή από τη UVA.



Η UVB ακτινοβολία μας επηρεάζει ανάλογα με τη θέση του ήλιου, με περισσότερο επικίνδυνες τις ώρες μεταξύ 10:00-16:00. Αντίθετα η (πιο ύπουλη) UVA μάς επηρεάζει από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου και ευθύνεται για πιο μακροπρόθεσμες επιδράσεις στο δέρμα και κατ’ επέκταση στην υγεία μας.

Κατά την έκθεση μας στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, η ακτινοβολία αλληλεπιδρά με τον οργανισμό μας και σε κυτταρικό επίπεδο επιφέρει μεταλλάξεις στο γονιδιακό υλικό μας, μέσω των δραστικών ελεύθερων ριζών. Συνέπεια είναι όλα όσα ήδη γνωρίζουμε ότι επιφέρει η ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία στο δέρμα μας και όχι μόνο.

Συνεπώς, θα πρέπει να επιλέξουμε αντηλιακό που να μας προστατεύει ολικά.

Και τελικά τί πρέπει να προσέξω;


Επί της ουσίας, τρία είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να εστιάσουμε κατά την αγορά και χρήση του αντηλιακού μας:


Πάμε να τα δούμε ένα – ένα.




1. Τύπος φίλτρων – δείκτης προστασίας (SPF)


Γενικά, θα πρέπει να περιέχονται τόσο φυσικά-ορυκτά φίλτρα όσο και χημικά φίλτρα. Συνδυασμός των δύο ειδών προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς «συνεργάζονται» και μας προστατεύουν τόσ


ο από τη UVB όσο και από τη UVA ακτινοβολία (ναι, και τα δύο είδη ακτινοβολίας αυτής είναι επιβλαβή και πρέπει να έχουμε το νου μας).

Θεωρητικά, όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο πιο πολύ προστατευόμαστε. Όμως, η προστασία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η ώρα εφαρμογής.


Αν εφαρμόσουμε το αντηλιακό μας μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και επαναλαμβάνουμε κάθε 4 ώρες


ή (σε περίπτωση που ιδρώνουμε πολύ) μετά από κάθε βουτιά, τότε ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30 είναι ό,τι πρέπει.

Αναφορικά με τα παιδία όμως, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται ο μεγαλύτερος δυνατός δείκτης προστασίας, μιας και οι μικροί μας φίλοι προτιμούν το πολύωρο παιχνίδι στον ήλιο, παρά μια θέση στη σκιά.


2. Τύπος δέρματος- ευαισθησία


Συνολικά υπάρχουν 6 τύποι φωτοτύπων (Ι, ΙΙ, ΙΙ, ΙV, V και VI). Όσο μικρότερος ο φωτότυπος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να επηρεαστεί το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία (στη χώρα μας οι περισσότεροι ανήκουμε στον φωτότυπο ΙΙΙ – ανοιχτό καστανό). Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό ηλιακό ερύθημα (έγκαυμα) πρώτου βαθμού και, αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κακοήθεια. Άρα θα πρέπει να διαλέξουμε προσεκτικά το δείκτη προστασίας μας. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι και η επίδραση της φωτοευαισθησίας που μας επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό, κυρίως στα μάτια, αλλά και της φωτοαλλεργίας και θα

πρέπει από τις πρώτες ενδείξεις της να απευθυνθούμε σε ειδικό οφθαλμίατρο/δερματολόγο για σωστή εκτίμηση και παρέμβαση.


Κυρίως στα μικρά παιδιά, λόγω της μη ολοκληρωμένης τους ανάπτυξης και της αυξημένης ευαισθησίας τους σε αρκετούς ερεθιστικούς παράγοντες, καλό θα είναι να είμαστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί, φορώντας τους καπέλα, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό ρουχισμό και προσφέροντάς τους τη μέγιστη δυνατή κάλυψη από τον ήλιο.

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα βρέφη και τα νεογνά, κυρίως κάτω των 6 μηνών, δε θα πρέπει επουδενί να εκτίθενται στον ήλιο, ούτε με προστασία από αντιηλιακό.

3. Κατάλληλη εφαρμογή


Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το βασικότερο στην εφαρμογή του αντηλιακού είναι η έγκαιρη και συχνή εφαρμογή του. Θα πρέπει σε ολόκληρο το σώμα, στις παλάμες, τις πατούσες και τα αυτιά (!) να βάζουμε την κατάλληλη ποσότητα. Επιστημονικά αυτή ορίζεται ως 2mg/cm2. Πρακτικά αυτό είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας.

Η αρχική εφαρμογή για όλους θα πρέπει να γίνεται σίγουρα τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και κάθε τρεις ώρες ας κάνουμε μια επανάληψη - για καλό είναι!



Σημείωση:

είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο καθένας μας να έχει το δικό του αντηλιακό. Όμως επειδή αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, καλό είναι οποιοδήποτε αντηλιακό κι αν επιλέξουμε να είναι σε μορφή είτε σωληναρίου είτε σπρει, το οποίο να εφαρμόζεται χωρίς άμεση επαφή του προϊόντος με το δέρμα, για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων (όπως τα αντηλιακά τύπου roll).


Σε γενικές γραμμές ένα καλό πρακτικό μοτίβο θα ήταν: αντηλιακό συνέχεια.

 





Μύθος ή Αλήθεια;







  • Η χρήση του αντηλιακού επηρεάζει τη σύνθεση της βιταμίνης D!

Μύθος!

Μπορούμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία προστατευμένοι και παράλληλα να συνθέτουμε βιταμίνη D καθώς το αντηλιακό δεν επηρεάζει τη σύνθεσή της.



Όσο πιο σκουρόχρωμος ο (φωτό)τυπος δέρματος, τόσο λιγότερο χρειαζόμαστε το αντηλιακό.

Μύθος!

Ο σκούρος φωτότυπος επηρεάζεται από την ακτινοβολία και παθαίνει εγκαύματα όπως και οι υπόλοιποι (και χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για τη φυσική σύνθεση της βιταμίνης D!)


Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να διαλέξουμε ένα ωραίο, μυρωδάτο, υπεραπορροφητικό και ντιζαϊνάτο αντηλιακό που γράφει πάνω κατάλληλο για βρέφη/παιδιά κτλ, αλλά πρέπει και να το χρησιμοποιούμε (σωστά!).



Χειμώνα – καλοκαίρι. Ακόμη και κάτω από την ομπρέλα ή το μπλουζάκι ή όταν έχει λίγη συννεφιά!

Ενημερωνόμαστε για τα αντηλιακά από έγκυρες πηγές, όπως για παράδειγμα ένας δερματολόγος, παιδίατρος ή φαρμακοποιός , φοράμε αντηλιακό όλο το χρόνο, στη σωστή ποσότητα και παρατηρούμε το δέρμα μας για τυχόν αλλαγές. Γενικά, μια φορά το χρόνο καλό είναι να κάνουμε μια δερμοσκόπηση. Ειδικά, αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματός μας (πιο συχνά παρατηρούμε τις «ελιές» μας) ή στα νύχια θα πρέπει να απευθυνθούμε απευθείας σε δερματολόγο. Έτσι, θα έχουμε πολλά ακόμη ξέγνοιαστα καλοκαίρια!


EXTRA TIPS:

  • Αν ιδρώνουμε πολύ εύκολα θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε για την ανανέωση του αντηλιακού μας πιο συχνά ή μετά από σκούπισμα.

  • Ακόμη και κάτω από την ομπρέλα μπορεί να καούμε, για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τις δυνατότητες του ήλιου

  • Μετά από την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματός μας, τόσο εσωτερικά πίνοντας άφθονο νερό – όσο και εξωτερικά εφαρμόζοντας την κατάλληλη ενυδατική.

  • Στην παραλία υπάρχει και η αντανάκλαση του ήλιου μέσω της θάλασσας για αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί και τυπικοί με την χρήση του αντηλιακού μας.



Βρείτε το site εδώ: www.hapillbox.gr


Λίγα λόγια για το "πιο χαρούμενο φαρμακείο" της γειτονιάς μας..


"Η εμπειρία 35 χρόνων στο φάρμακο και στο καλλυντικό, μας οδήγησε στην απόφαση να διευκολύνουμε την ευγενή μας πελατεία να κάνει τις αγορές της , χωρίς εκπτώσεις στην υγειονομική του ασφάλεια και στην ποιότητα, αλλά με ανταγωνιστικές τιμές.

Και έτσι την άνοιξη του 2021 εγένετο το hapillbox.gr

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, πλήρως εξοπλισμένο με υψηλών προδιαγραφών τεχνολογία, έξυπνες λειτουργίες logistics και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό με στόχο την ομαλή και γρήγορη εξυπηρέτησή σας.

Έχοντας ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς περιορισμούς και δίχως όρια, στην εταιρία μας έχουμε μοναδικό σκοπό να είμαστε δίπλα σας για να σας προσφέρουμε τη συμβουλή μας ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή που σας ταιριάζει καλύτερα."


Δείτε εδώ μια μεγάλη συλλογή από αντηλιακά για την οικογένεια σας



85 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page