top of page
  • Εικόνα συγγραφέαMamaMimi

5 προκλήσεις στο πρώτο μας ιστιοπλοϊκό ταξίδι με μωρό!

Όταν γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί το 2019, είχαμε ήδη στην πλάτη μας αρκετά ιστιοπλοϊκά μίλια σε κρουαζιεράδικα ταξίδια πολλών ημερών, αγώνες ανοιχτής θάλασσας και κοντινές εξορμήσεις στο νησί της Θάσου (το μόνο κοντινό μας!), οπότε είμασταν σίγουροι ότι αυτό θα συνεχιζόταν και με τον ερχομό του μωρού, μια που είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας ασχολίες!



Έτσι λοιπόν 5 μήνες μετά, βρισκόμαστε στο λιμάνι της Λευκάδας, με το μωρό αγκαλιά, την παρέα μας και όλα μας τα μπαγκάζια έτοιμοι να σαλπάρουμε στο Ιόνιο Πέλαγος και να κολυμπήσουμε στα καθαρά μπλε νερά του, εξερευνώντας όχι ένα αλλά όσα περισσότερα νησιά μπορούσαμε!


Αλλά ας πάρουμε από την αρχή τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε από την οργάνωση ως το τέλος αυτού του ταξιδιού.



1. Εύρεση παρέας


Είναι δύσκολο να βρεις παρέα που να ταιριάζεις τόσο πολύ ώστε να αντέξετε όλοι μαζί, μια εβδομάδα, σε έναν πολύ μικρό χώρο, με τις δικές του προκλήσεις και τις μοναδικές του στιγμές, χωρίς να υπάρχουν διαμάχες μεταξύ σας. Πιστέψτε με όμως όταν την βρεις είναι οι καλύτερες διακοπές που έχεις κάνει ποτέ και εμείς αυτό το είχαμε!

Τώρα όμως, προσθέστε σε αυτό τον παράγοντα μωρό!

Δεν είναι πολλοί, διατεθειμένοι να περάσουν την εβδομάδα των διακοπών τους παρέα με ένα μωρό (βλέπε κλάματα την νύχτα, ιδιτροπίες, αλλαγή προγραμμάτων κτλ) αλλά και εκεί είμασταν ευτυχώς τυχεροί!


2. Εξοπλισμός

Εντάξει, ξέραμε τι να πάρουμε για εμάς με κλειστά μάτια, αυτός όμως ο μικρός άνθρωπος πρώτη φορά πήγαινε κρουαζιέρα και για την ακρίβεια πρώτη φορά πήγαινε ταξίδι! Οπότε έγινε η απαραίτητη έρευνα για τον εξοπλισμό του, καπέλα, γυαλιά, αντιηλιακά ρούχα, αντικουνουπικά κτλ


3. Ύπνος

Η αλήθεια είναι ότι ο μικρός ήταν πολύ δύσκολος στον ύπνο οπότε αυτό ήταν ένα άγχος που είχα σαν νέα μαμά και που έκανε την ζωή μου (και λίγο των υπολοίπων!) αρκετά δύσκολη τις πρώτες μέρες.

Ήταν μέχρι να προσαρμοστούμε και οι δύο στις καινούργιες συνθήκες. Αυτός στον πολύ φωτεινό χώρο ύπνου και εγώ στο γεγονός ότι δεν θα κοιμηθεί όπως νόμιζα ότι έπρεπε.

Ευτυχώς είχαμε σαν σταθερή μας τον θηλασμό και κάπως ρόλαρε το πρόγραμμα αργότερα!


4. Επιλογή μέρους και πορεία ταξιδιού


Στο πρώτο μας ταξίδι με το μωρό, θέλαμε ένα μέρος που να μην χρειάζεται να κάνουμε πολλά μίλια για την μετακίνηση μας, να υπάρχει περιοχή που θα μπορούμε να μετακινούμαστε ακόμα και αν βγάλει δύσκολο καιρό και να έχει πολλά λιμανάκια για να δέσουμε με ασφάλεια το βράδυ. Όταν ταξιδεύαμε χωρίς μωρό όλα αυτά ήταν άνευ σημασίας αλλά τώρα ήταν σημαντικά!

Η επιλογή του Ιόνιου έγινε με γνώμονα τις συνθήκες που επικρατούν εκεί την συγκεκριμένη περίοδο αλλά και την γεωγραφική ευκολία της περιοχής που ευνοεί τις εύκολες μετακινήσεις από νησί σε νησί και την πρόσβαση σε κοντινά λιμανάκια σε όποιο νησί και αν είμασταν.

Η πορεία μας κάθε μέρα έβγαινε ανάλογα με τον καιρό και την διάθεση του πληρώματος!





5. Έξοδοι στα λιμάνια


Τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να βγεις στο λιμάνι αφού δέσεις το σκάφος σου στην προβλήτα άλλες πάλι μπορεί να μην βρεις θέση εκεί να να χρειαστεί να είσαι λίγο πιο μακριά οπότε είναι αναγκαία η χρήση της βοηθητικής βάρκας. Ομολογουμένως υπάρχει μια δυσκολία να κατέβεις από ένα κινούμενο σκάφος σε μια επίσης κινούμενη μικρή βάρκα με το μωρό αγκαλιά.

Εκεί ήρθε για διάσωση ο μάρσιπος μας. Το μωρό ήταν δεμένο πάνω μου και έτσι είχα τα χέρια μου ελεύθερα για να μετακινηθώ μέσα και έξω από το σκάφος!








Δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι η ιστιοπλοϊα με μωρό είναι κατάλληλη για την δική σας οικογένεια. Αυτό μόνο εσείς το ξέρετε!

Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως

με την σωστή προετοιμασία και την κατάλληλη ψυχολογία είναι μια διασκεδαστική και μοναδική εμπειρία για την οικογένεια σας!

Και πάλι αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το στιλ γονεϊκότητας που ακολουθείτε, την προσωπικότητα του παιδιού και φυσικά την επιλογή προορισμού!


Δεν είναι για όλους αλλά αν το σκέφτεσαι ήδη, αξίζει να το δοκιμάσεις!


116 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page